Ons recente bericht De oude stelplaats van De Lijn #Assebroek: antwoord van schepen Demon bracht nieuwe reacties en vragen in onze mailbox. We plaatsen alle vraagtekens in het dossier even op een rijtje en hopen dat de huidige en toekomstige politici en ambtenaren die beslissen over dit gebied ons een antwoord kunnen bezorgen:

– Volgens Minister Weyts (NVA) is het Masterplan geheim, om speculatie tegen te gaan. Dit argument gaat volgens ons niet op. Op welke manier kan geheimhouding in plaats van transparantie een speculatie in dit dossier tegengaan?

– RUP is nog in opmaak, maar volgens Minister Weyts voert schepen Demon reeds een bestemmingswijziging door? Is enkel tijdelijk, zegt schepen Demon, werd dit ook zo gecommuniceerd? Welke is nu de juiste versie?

– Het Ruimtelijk Structuurplan uit 2006 is nog van tel en laat ‘Wonen en kernversterkende functies’ toe. Velen vragen zich af wat ‘kernversterkende functies’ precies zijn.

– Volgens schepen Pierins is de sanering dringend nodig en is dit dossier gelinkt aan dossier van de voortuin van Van Hollebeke, die nog steeds niet is overgedragen aan de Stad Brugge maar waarvoor de burger wel al het onderhoud door de groendienst betaalt. Wanneer worden de gronden overgedragen? Indien dit juridisch vastgelegd was bij de ontwikkeling van de appartementencomplexen, waarom slaagt de Stad Brugge er dan niet in om de uitvoering af te dwingen? zijn hiervoor al stappen gezet?

– Wat met de bescherminsaanvraag voor de architectuur van de stelplaats, is daar reeds eerdere respons? Ook over restauratie van paviljoen en hekken met overdracht tuin Van Hollebeke wordt niet gerept. De link tussen beide domeinen is wel duidelijk. De tuin maakt deel uit van het geklasseerd dorpsgezicht. Is er reeds overleg geweest over al deze zaken tussen de bevoegde diensten van de Stad Brugge en het Agentschap Onroerend Erfgoed? Welke maatregelen worden genomen om het erfgoed te beschermen en te restaureren?

– het College van burgemeester en schepenen heeft beslist om team aan te stellen om de zaak te bestuderen. Men is de opdracht aan het uitschrijven, dit wijst op extern studiebureau. Hoe gaan zij een ‘ geïntegreerde’ visie uitwerken, hoe wordt dit precies vastgelegd in de opdracht?

Onze conclusie: geheime masterplannen en externe adviesbureaus lijken de ontwikkelingen weer op de lange baan tevschuiven. Ook de Lijn antwoordt onze burgerwerkgroep niet (mail verstuurd in het voorjaar, enkel een reactie gekregen dat de verantwoordelijke contact zal opnemen). Het wachten op overleg met ‘de buurt’ is ondertussen totaal ongeloofwaardig… Burgeroverleg dient daarom nu opgenomen te worden in de concrete beschrijving van de opdracht, vooraleer die wordt gegund, en alle actieve (burger)verenigingen uit Assebroek dienen door het adviesbureau gecontacteerd worden voor overleg en opname van hun standpunten in deze studie. 

We leggen deze vragen opnieuw voor aan de schepenen en ambtenaren.